İstanbul’da, geçtiğimiz 25 yıl boyunca İstanbul halkı temel atma töreni ve açılış törenlerine çok alışmıştı. Ancak İstanbul’da bir ilk yaşandı ve bu kez ilk defa İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbul’da“Temel Atmama” töreni düzenledi.
Son aşamaya gelen, adeta Haliç’in akciğeri ve can damarı olacak olan, Silahtarağa İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, İmamoğlu tarafından “Temel atmama” töreni yapılarak iptal edildi.İSKİ’nin önceki belediye yönetimi,235 bin 597 metrekarelik bir alan üzerine kurulması planlanan tesis için uzun süre üzerinde çalışmış, büyük para, zaman ve emek harcamıştı.
Haliç başta olmak üzere İstanbul Boğazı, Karadeniz ve Marmara Denizi'nin temizliği için son derece önemli olduğu belirtilen, yaklaşık 632 Milyon TL'ye yapılması planlanan devasa ileri biyolojik arıtma tesisinin ihalesine verilen tekliflerin inceleme süreci devam ederken, İmamoğlu yönetimi 7 Kasım 2019 tarihinde ihalenin iptal edildiğini “Temel Atmama” töreni düzenleyerek duyurdu.İptal gerekçesi olarak; işin yatırım programında öngörülen ödenekten daha yüksek bir bütçeye ihtiyaç duyacağı ve mevcut bütçe imkânları da göz önüne alınarak, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 16'ncı maddesi gereğince ihalenin iptal edildiğini açıklandı.
1994 yılı öncesinde bütün fabrika ve kanalizasyon atıkları Haliç’e dökülüyordu. Pislikten ve kötü kokudan Haliç’e yaklaşmak mümkün değildi. Haliç her türlü atık, balçık ve çamur ile tıka basa dolmuştu. Martılar bile. Haliç’te su bulamıyor ve çamurla dolan Haliç üzerinde yürüyüş yapıyorlardı. 1994’ten sonra Haliç temizlendi. Kanalizasyon sularının Haliç’e karışması önlendi. En son Haliç’teki durgun suyun sirkülasyonu için Sarıyer’de İstanbul Boğazı üzerinden, Ayazağa Deresi ile Haliç’e bağlanan bir kanal ile Haliç’teki temiz su sirkülasyonu da sağlanmıştı. Bütün bu yapılanlarla birlikte, Haliç’in tamamen hayat bulması için Haliç’e gelen bütün atık suların en ileri düzeyde arıtıldıktan sonra Haliç’e verilmesi için ileri biyolojik arıtma tesisinin yapılmasına karar verilmişti.
Haliç’in tamamen kirlilikten kurtulması için yapılacak olan bu tesisin bütçesi yok gerekçesiyle iptal edilmesi, Haliç’in geçmişteki içler acısı durumunu iyi bilen İstanbul halkını derin bir endişeye sevk etmiştir. İmamoğlu tarafından, Haliç’in geleceği için harcanacak paranın israf olarak ima edilmesi ve zaten yeşil alan olan tesis yerinin, yeşil alan olarak düzenleneceği ile adeta iptale bir kılıf uydurulmaya çalışılmıştır. Ancak gerçekte bu tesisi iptal edenler İstanbul’un ve Haliç’in kalbine bir hançer saplamıştır.Haliç için yapılacak İleri biyolojik arıtma tesisi asla israf değil çevreye, İstanbul’a ve gelecek nesillere yapılan en büyük yatırımdır. Asıl israf, bu tesis için bugüne kadar harcanan paraları ve verilen emekleri hiçe saymak, doğru işleri zamanında yapmayarak daha sonrasında İstanbul’a daha büyük bedeller ödetmektir.
Dünyanın en büyük metropollerinden biri olan, altyapı ihtiyacı her gün büyüyen İstanbul için böyle bir tesise ihtiyaç yok demek, İstanbullulara büyük haksızlıktır. Kaldı ki İmamoğlu'nun seçim vaatlerinde ileri teknoloji arıtma tesisi yapma sözü de vardır. İptal edilen,Silahtarağa İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin arıtma kapasitesi 435 bin metreküp/gün ve membran teknolojisi ile yapılacaktı. Burada arıtılan sular mineral eklemesi ile marketlerde içme suyu olarak bile satılabilecek hale getirilebilecekti. Tesisin tamamı yer altında yapılacak, üzeri halka açık yeşil alan ve park olacaktı. İthal değil, yerli ve milli teknoloji kullanılarak yapılacaktı.
Her türlü gerekli çalışma yapılmış ve bütün bunlar ortada iken, İstanbul gibi bir şehir için “Temel Atmama” töreni yaparak, bu tesisin yapılmasını iptal etmek ne akla ne de vicdana sığar. Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Merkezi olarak,İmamoğlu’nun bu tavır ve davranışını çok yanlış buluyor, insaf ve izandan yoksun olduğu için kınıyoruz.
İmamoğlu’nu İstanbul’un geleceğini siyasete alet etmekten vaz geçmeye davet ediyoruz. Aynı şekilde İstanbul’a ve çevreye duyarlı olan bütün sivil toplum kuruluşlarını, özellikle çevreci sivil toplum kuruluşlarını İmamoğlu’nun Haliç’te yapılacak bu ileri biyolojik arıtma tesisini iptal etmesine karşı tepki göstermeye çağırıyoruz. Çevre meselesi siyaset üstü bir meseledir. Hiç kimse çevreyi, İstanbul’un ve Haliç’in geleceğini siyasete alet edemez. O yüzden, İstanbullular için, çocuklarımız için, Marmara Denizi için, dünyanın incisi İstanbul Boğazı için, Altın Boynuz olarak addedilen Haliç için, çevre yatırımlarına dur değil, devam diyelim.
İmamoğlu'na tavsiyemiz, Haliç tekrar kokulara boğulmadan, çamur deryasına bürünmeden, Marmara'da alg patlaması oluşmadan, yavrularımızın daha büyük bedel ödememesi için bugünden gerekeni yapmasıdır. Yoksa bu millet, bu işin peşini bırakmaz vezamanı geldiğinde sizden hesabını sorar.Bizler de bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız.13.11.2019
Süleyman BAKAL
Genel Başkan
Tüketiciyi Destekleme Derneği