Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
21 Kasım 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.891.101

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
Hayali şeyler
Hayali şeyler

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, son zamanlarda gündemi meşgul eden içkili mekan ruhsatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunmuş.Bu açıklamayı yerelde yayın yapan bir gazetenin köşe yazarını arayarak yapmış. 11 Kasım 2020 Tarihli yazının içeriğinden aynen aktarıyorum.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Bilindiği gibi AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Acar "Kendi ikamet ettiğiniz konutun altında bu tür mekânların olmasını ister misiniz ya da buna müsaade eder misiniz?" ifadelerinde bulunarak Kazım Kurt'u eleştirmişti. Bu durumu da Sayın Kurt'a hatırlattım. Odunpazarı Belediye Başkanı, "Bir apartmanda içkili mekan kurulacaksa, bütün apartman sakinlerinin muvafakatı alınır. Tek bir apartman sakini, 'Ben apartmanımda içkili mekan olmasını istemiyorum' derse, böyle bir ruhsat alınamaz. Hayali şeylerle beni eleştirmesinler" ifadelerinde bulundu.”
AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı, siz kendi ikamet ettiğiniz konutun altında içkili mekan olmasını ister misiniz? Şeklinde bir soru yöneltmiş.
Bu sorunun cevabı kişiye göre değişir. Mekanın içeriğine, gürültüsüne göre de değişir. Kişinin kendisinin alkollü içecek tüketip tüketmemesinden de bağımsızdır. Farklı bir mekana severek giderken, kendi evinizin altındaki mekanı yoğunluk ya da gürültüden dolayı istemeyebilirsiniz. Bu istememe hali de yaygındır. Kişi kendisi gezmek için canlı, ışıklı, gürültülü ortamları tercih etse dahi, ailesi ile yaşamak, çalışmak ya da dinlenmek için konutunu daha sakin ortamlardan tercih etmek ister.
Bir diğer konu güvenlik ve asayiştir. Alkol tüketilen mekânlarda daha titiz güvenlik önlemleri alınması gerekir. Sebebi güvenlik yönünden risk oluşturmasıdır.
Dolayısı ile yeni ilan edilen bölge sakinlerinin yerine kişinin kendisini koyması bakımından gayet yerinde bir sorudur.
Odunpazarı Belediye Başkanının cevabını okuduğunuz ve “hayali şeyler ile eleştirildiği” eleştirildiği izlenimini mi aldınız.
İşte tam o noktada güvenmeyip araştıracaksınız.
AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı “Kendi konutunuzun altında” diyor. Bu lafızdan anlaşılan kendi konutumuzun altındaki dükkan niteliğindeki işyerleri. Hiç birimiz birinci kattaki komşumuzun mesken niteliğindeki kendi konutu içerisinde alkollü mekan işleteceği anlamını çıkartmadık değil mi?
“4/07/2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin yönetmeliğin 5. Maddesi b) fıkrası gereğince 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren gayrimenkullerin, tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde işyeri açılması durumunda kat maliklerinin oy birliği ile karar alması, tapu kütüğünde işyeri olarak görünen yerlerde, umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda oy çokluğu ile karar alması gerektiği”
Oy çokluğu, çoğunluğun onayı anlamına gelir. Bir kişi istemezse açılmaz demişti değil mi başkan?
Yani 50 dairelik bir binada mekan sahibinin de oyu sayıldığında değil 1 kişi 25 kişi istemese dahi orada alkol ruhsatı da almış bir işletmenin açılması mümkün…
Hayali şeyler mi demişti başkan…
Bir de şu var. çekti Çağlan yolunda, Çankaya ve Muttalip Tepeleri'nde yüzlerce arabaların durarak içki içildiğini hatırlatan Kazım Kurt: …..Pek çok kişi denetimsizlikten sahte içki içerek hayatını kaybediyor. Biz 18 yaşından küçüklerin içkiden uzak tutulması için ruhsat veriyoruz. Bu işi disipline almak lazım. Halbuki o arabalarda 18 yaşın altındaki gençler de içki içiyor. İçkili mekanları polis de denetliyor, biz de denetliyoruz" ifadelerinde bulundu.
Bu cümleyi okuduğunuzda açık havada, araç içlerinde içki içmek serbest, 18 yaşından küçüklerin araç kullanması serbest. 18 yaşından küçükler araç içlerinde denetimsiz rahatça alkol alıyor da Polis denetimine tabi olmuyor intibaı verilmeye çalıştığını düşündü iseniz yalnız değilsiniz okuyan herkes aynı şeyi düşünür çünkü.
18 yaşından küçüklerin ehliyetsiz araç kullanması, araç içinde alkol alması kanunen suç olduğu gibi, alkollü mekanlara alınmaları da yasak. 18 yaşından küçüklerin araba içi alkol alması iddiasına karşı yeni alkollü mekan açılmasını 18 yaşından küçüklerin içkiden uzak tutulmasına alternatif olarak göstermek de tam da başkanın dediği gibi “hayali bir şey” işte…

2Eylül Gazetesi ,Erişim Tarihi:14.11.2020 Saat 08.40

https://www.2eylul.com.tr/yazarlar/pinar-turhanoglu-gucuyener/hayali-seyler/37073

454 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |