Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
2 Mayıs 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.703.496

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
NEWYORK KAMU ÇIKARI İÇİN ÇALIŞMA GRUBU ÖRNEĞİ...
NEWYORK KAMU ÇIKARI İÇİN ÇALIŞMA GRUBU ÖRNEĞİ...

"The New York Public Interest Research Group /New York Kamu Çıkarı İçin Çalışma Grubu", (NYPIRG)' dur. 30 yıl önce, Ralph Nader önderliğinde bir araya gelen üniversite öğrencileri "daha iyi bir New York yaratmak" için harekete geçtiler. Daha temiz bir çevre, sosyal adalet, tüketici haklarının korunması gibi konuları hedefleyen bu genç kitle, profesyonel organizatörlerin ve araştırmacıların da katılımı ile büyük bir baskı grubuna dönüştü. 
Zamanla, New York eyaletine yayılan NYPIRG hareketi enerjisini, kaynaklarını ve hareket kabiliyetini konuşlandığı üniversite kampuslarından sağlıyor. Günümüzde 20'den fazla üniversite kampusunda faaliyet gösteren NYPIRG'nin üye sayısı 85 bini aştı. Her kampus, tam zamanlı çalışan organizatör, personel ve büyük gönüllü öğrenci gruplarından oluşuyor.
Partizanlıktan uzak ve kâr amacı gütmeyen NYPIRG'nin en önemli etkinliği siyasi reformlar üzerinedir. Grup, New York'luların da karar alma sürecine müdahil olmalarını sağlayarak, 30 yıl içinde sağlıktan, tüketici haklarına, ulaşımdan bankacılığa farklı alanlarda, enerji üretim merkezlerinin atıklarının azaltılması (ve tehlikesizleştirilmesi), ilaçlama, sigara ve tütün kullanımının azaltılması, çöp alanlarının düzenlenmesi, emniyet kemerinin zorunlu kullanımı gibi konularda toplumu ilgilendiren 120'den fazla kanun ve yönetmeliğin hazırlanması ve uygulanmasında anahtar rol oynadı.
NYPIRG'nin önemli bir diğer çalışması da çeşitli konularda hazırladığı raporlar aracılığıyla hem kamuoyunu hem de resmi görevlileri bilgilendirmesi. Tüketici hakları (çocuk bahçelerinin güvenliği, kredi kartı ve diğer plastik kartlar, bankalar ve bankaların otomatik ödeme makineleri, oyuncakların güvenliği, tefecilik, enerji (elektrik dağıtım piyasasının düzenlenmesi), çevre (temiz su, zehirli atıklar, hava kirliliği), temiz yönetim (etik, vergilendirme, resmi kurumların bütçeleri), sağlık (tütün kullanımı, kurşun zehirlenmesi), yüksek öğretim (yüksek öğretime bütçeden ayrılan pay, eğitim harcamaları) ve metro-otobüs ulaşımının düzenlenmesi gibi pek çok konuda raporlar hazırladı.
Bunlara ek olarak, NYPIRG çok sayıda ve kapsamlı projeler de yürütüyor. Grup, ABD'nin en pahalı eyaletlerinden biri olan New York'ta kaliteli yüksek eğitimin bütün vatandaşlarca ulaşılabilir, ödenebilir olması, toplu taşımanın geliştirilmesi, evsizlere barınak temini, başta temiz hava-enerji erişimi ve geri dönüşüm olmak üzere çevre kirliliğinin önlenmesi, işçi haklarının düzenlenmesi, bilinçli tüketicilerin oluşturulması, küçük tüketici sorunlarının mahkemeye yansımadan çözülmesi, kitap değişimi gibi pek çok konuda proje gruplarına sahip. Tam zamanlı uzman çalışanlar bu konularla ilgili veri toplanması ve kampanyaların organize edilmesini sağlarken, gönüllü öğrenciler resmi görevliler ve kamuoyu nezdinde lobi çalışmalarını gerçekleştiriyor.
NYPIRG örneğinde görüldüğü üzere üniversiteli hemşeriler kent için önemli sorumluluklar alıyor, sorunun tespiti ve çözüm aşamasında çok etkin roller oynuyorlar. "

Kaynak: Erdinç Gülbaş Araştırmacı European Local Studies Center, Radikal Gazetesi, 27.02.2005 tarihli haberden alınmıştır.

Centerhttp://www.radikal.com.tr/radikal2/istanbul_nasil_dunya_kenti_olur-872348

1342 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |