Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
2 Mayıs 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.703.653

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
BAYRAMA HAZIRLIK
BAYRAMA HAZIRLIK

 
 
Kemal Ertuğrul Öztürk 
Milat- 14.07.2015 11:02
 

 

Mübarek Ramazan ayının son günlerini idrak etmekteyiz. Sizlerle haftada bir buluştuğumuz için, bir sonraki hafta geldiğinde, hem ramazan ayı hem de bayram günleri maalesef çoktan uğurlanmış olacak.  Bayramın birinci günü Mübarek Cuma gününe tesadüf ediyor.

Bu arada bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Herkesin dilinde pelesenk olmuş, artık sadece espri olarak kullanılan “iki bayram arası nikâh olmaz” sözü de, tam böyle bir durum için söylenmiştir. Daha açıkçası; aynı güne tesadüf eden özellikle Kurban Bayramında, Bayram Namazı ile Cuma Namazı arasında kalan kısa sürede, kurban telaşıyla birlikte nikâh merasiminin yetişmeyeceği düşünülerek böyle bir fetva verildiği bilinmektedir. Gençlerimizin kültürümüzle ilgili doğru bilgilendirilmelerini, geçmişe saygı ve haklarını teslim edebilmeleri için önemli ve hatta gerekli görüyorum.

İşte iki bayramın birlikte yaşanacağı bu günler; insanların manen daha yoğun his ve duygularla coştuğu günlerdir. Müminler arasında sevgi ve saygının, yardımlaşma ve kaynaşmanın zirveye ulaştığı günlerdir bayram günleri. İşte biz buna özel bir ad vermişiz “Bayram Sevinci”.

Bayramlar; sanki geçmiş ve gelecekle birlikte yaşanıyor. Kabirler ziyaret edilip; geçmişlerimizin ruhlarına Kur'an’dan sureler, dualar ve Fatiha’lar okunarak Bayram Sevincine onlar da ortak ediliyor. Diğer günlerden daha özenli, bakımlı ve temiz bir görüntüyle, geleceğe aktarılacak güzel hatıralar gönüllere, hafızalara kaydediliyor. Hatta kimi anlar da fotoğraf karelerinde tespit edilmiş olarak albümlerde yerini alacaklar. Belki; yaşanan bayramlar yıllar sonra, bugünlere yetişememiş gelecek nesillere, bugünkü gençler tarafından aktarılan, hayırla yâd ettikleri anılarıyla tekrar tekrar yaşatılacaktır bu bayramlar. Kim bilir?

Bu günlerin mana ve ruhuna uygun olmak üzere, geçen hafta Ayet-i Kerimelerden bazı örnekler sunmuştum. Mübarek günlerin feyiz ve bereketiyle Sevgili Peygamber Efendimizin Hadis-i Şerif’lerinden yine tüketici bilinciyle ilgili bazı örnekler sunmak istiyorum.

“Kazançların en helal ve temiz olanı; öyle bir tüccarın kazancıdır ki konuştuğunda yalan konuşmaz. Bir şey emanet edildiğinde ona hıyanet etmez. Söz verdiğinde sözünden dönmez. Satın alırken (daha ucuz almak için) aldığı malı kötülemez. Bir şey satarken, malını aşırı övüp yalancı reklama girmez. Borç aldığında ödemeyi geciktirmez. Alacağı olduğunda borçluyu sıkboğaz etmez.”( Beyhaki )

“Herhangi bir kimse ücretini vermemek niyetiyle bir şey satın alırsa öldüğü gün hain olarak ölür. Hain ise cehennemdedir.”( Taberani )

“Kıyamet günü, tüm (gasp edilen) haklar, sahiplerine geri ödenecektir. Hatta boynuzlu koyundan, boynuzsuz hayvana boynuz vurmasının hakkı bile alınacaktır.”(Müslim).

“Şu altı şeyi devamlı yapacağınıza dair bana söz verin; ben de cennete gireceğinize kefil olayım: Konuştuğunda hep doğru söyleyin. Söz verdiğinizde hep sözünüzde durun. Size güvenildiğinde bu güveni sakın istismar etmeyin. Namusunuzu titizlikle koruyun. Gözlerinizi haramdan sakının. Haramın her türlüsünden çekinin.”(Müsned).

“Altın ve gümüş paranın, kibir ve gurur taşıyan elbisenin kulu olan helak olsun!.. Çıkar düşkünü (muhteris) kişiye (dilediği) verilirse memnun olur, verilmez ise razı olmaz (ilâhî taksim ve takdire isyan eder).” (Buhârî, Rikak, Cihad, İbn Mâce, Zühd)

“Malı piyasaya süren kazanmış, pahalıya satmak için bekleten ise, Allâh’ın lânetine uğramıştır.”(Buhari-Müslim)

Böyle bayram günlerinde çevremize karşı başlattığımız hoşgörülü yaklaşımımız bayramdan sonra da devam edebilmektedir, etmelidir de. Ancak, tüketicilerin gösterdikleri hoşgörüyü hiçbir kuruluşun yanlış değerlendirmemesi gerekir. Tüketici hakları konusunda herhangi bir sıkıntı yaşandığında, zulüm karşısında sessiz kalmamak için, bizleri muhakkak haberdar ediniz. Böylece, ülkemiz insanının daha güvenilir bir piyasayı kendi gayretiyle gerçekleştirebildiğini ve milletçe gelecek bayramları daha iyi yaşamaya müstahak olduğunu göstermiş olacağız.

Bu vesileyle bütün müminlerin Ramazan Ayının bu son üç gününü daha iyi değerlendirmelerini dilerken, Ramazan Bayramlarını tebrik ederim. Daha nice bayramları, sevdikleriyle ve sevenleriyle sağlık ve esenlik içinde idrak etmelerini Yüce Allah’tan niyaz eder, sevgi ve saygılarımı sunarım. 14.07.2015                                    

  Kemal Ertuğrul ÖZTÜRK

SÖZ İZİ: Ulvi değeri yüksek bir çaba, hayatı anlamlı kılar. K.E.Ö.

 

http://www.milatgazetesi.com/BAYRAMA-HAZIRLIK/71162#.Vadsmvn5cdV

1215 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |