Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
2 Mayıs 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.703.767

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
ELEKTRONİK TİCARETTE HİZMET SAĞLAYICILAR
ELEKTRONİK TİCARETTE HİZMET SAĞLAYICILAR

 
 
 
Kemal Ertuğrul Öztürk 
Milat-29.09.2015 00:00

Bilindiği üzere; fizikî olarak karşı karşıya gelmeksizin, elektronik ortamda gerçekleştirilen ticari her türlü faaliyetelektronik ticareti oluşturmaktadır. Hizmet sağlayıcıların elektronik ticaret işlemlerinin yapıldığı ağ üzerinde bulundurmakla yükümlü oldukları bilgiler ile sözleşme öncesinde ve sipariş sürecinde alıcılara sunmaları gereken bilgiler ve elektronik ticaret ile ilgili diğer tedbir ve uygulamalara ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle ortaya konmuştur.

Hizmet Sağlayıcılar ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar kendilerine ait elektronik ticaret ortamında, ana sayfasında “iletişim” başlığı altında; Adı ve Soyadı, İş veya Yerleşim Yeri Merkez Adresi ve ili, Merkezî Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) Numarası veya Vergi Kimlik Numarası, Kayıtlı Elektronik Posta Adresi, Telefon Numarası, İşletme Adı, Ticaret Unvanı veya Tescilli Marka Adı, üyesi olduğu meslek ve sektörel kuruluşlar ile varsa davranış kuralları bilgilerine eksiksiz olarak yer vermek zorundadırlar. Aracı Hizmet Sağlayıcılarüzerinden satış yapanların bu bilgilerden başka Hizmet Sağlayıcıların Merkez Adresi ve Onaylanmış Telefon Numarası bilgilerinin de kendilerinde var olduğu kabul edilir.

Aracı hizmet sağlayıcı ve kendine ait elektronik ortamda satış yapan hizmet sağlayıcı tarafından, ticaret işlemlerinin gerçekleştirildiği ana sayfada “işlem rehberi” başlığı altında şu teknik bilgi ve seçeneklere yer verilmesi gerekmektedir:

§  Sözleşmenin kurulabilmesi için mal ve hizmetin seçilmesi, teslimat ve ödeme bilgilerinin girilmesi ile siparişin onaylanması gibi gerekli aşamaları gösterir teknik özellik,

§  Sözleşmenin elektronik ortamda saklanacağı süreye dair bilgi,

§  Alıcının veri girişindeki hatalarını belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi için özet sipariş formu ile geri al ve değiştir gibi teknik seçenekler,

§  Elektronik ticaret işlemler sırasında alınan kişisel verilere ilişkin gizlilik kurallarına riayet edildiği,

§  Alıcıyla arasında uyuşmazlık çıkması halinde çözüm mekanizmalarına dair bilgi.

Aracı ve hizmet sağlayıcılar siparişle ilgili olarak; siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, bütün masraflar dâhil alıcının ödeyeceği fiyatın hesaplanma usulüyle toplam bedelin ve önceden belirlenemiyorsa teslimat masraflarına ilişkin ek masraflar gibi sözleşmenin diğer şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlar. Ayrıca sözleşme hükümlerinin ve genel işlem şartlarının, alıcı tarafından yeniden görülebilmesi, basılı bir şekilde kullanılabilmesi ve saklanabilmesi amacıyla söz konusu hususların alıcıya fiziki veya elektronik ortamda gönderilmesini sağlarlar. Ayrıca varsa, ikinci el mallarda ayrı kategoride olduğu belirtilerek satışa sunulabilir.

Aracı hizmet sağlayıcı ve kendine ait elektronik ortamda satış yapan hizmet sağlayıcı siparişi aldığını, işlemin yapıldığı ağ üzerinden ve ayrıca elektronik posta, kısa mesaj, telefon araması, faks gibi araçlardan en az biriyle gecikmeksizin alıcıya bildirir. Sipariş ve siparişin alındığının teyidi, tarafların söz konusu beyanlara erişiminin mümkün olduğu anda gerçekleşmiş sayılır.

Hizmet sağlayıcı bu yönetmelik çerçevesinde sunduğu hizmetler nedeniyle elde ettiği kişisel verilerin, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla muhafazasından ve hukuka aykırı olarak bunlara erişilmesini ve işlenmesini önlemek amacıyla gerekli tedbirlerin alınmasından sorumludur. Kişisel veriler, ilgili kişinin açık irade beyanını içerecek şekilde önceden alınan onayı olmaksızın üçüncü kişilerle paylaşılamaz, işlenemez ve başka amaçlarla kullanılamaz.

Şikâyet başvuruları, elektronik ortamda e-Devlet kapısı veya Bakanlığın internet sitesi üzerinden veyahut şikâyetçinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki il müdürlüğüne yazılı olarak yapılır. Şikâyetçi; adı ve soyadı ile imzası ve ikametgâh adresinin; tüzel kişi ise unvanı ve adresi ile temsile yetkili kişinin adı ve soyadı ile imzasının başvuruda yer alması gerekir. Şikâyet başvuruları, alıcının ikametgâhının bulunduğu il müdürlüğüne yapılır. İl müdürlüğünce konuya ilişkin bilgi ve belgeler ilgilisinden temin edilerek şikâyet sonuçlandırılır. Gerekli hallerde il müdürlüğünce denetim için görevlendirilen personel tarafından yerinde denetim yapılır. İl müdürlüğü, hizmet sağlayıcı ya da aracı hizmet sağlayıcının doğrudan tespit edilmesine imkân bulunmadığı hallerde, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile elektronik haberleşme hizmeti sunan işletmecilerden bilgi ve belge talep edebilir.

Bize göre aracı hizmet sağlayıcı; hizmet sunduğu dönemde elektronik ortamı kullanan gerçek ve tüzel kişilerin satışa sunduğu mal ve hizmetle ilgili hukuka aykırı, kanunen suç teşkil ettiği açık, bilinen bir faaliyetin tarafı olmamalı, faaliyete yardım ve yataklık yapmaktan dolayı müteselsilen sorumlu olmalıdır. Ayrıca kanuna aykırılığın tespitinde uygulanacak her idari yaptırımın muhakkak surette caydırıcı mahiyette olması sağlanmalıdır. Zira yetersiz idari yaptırımların, kanuna aykırı faaliyet içinde bulunanların cüretini bazen daha fazla artırıcı bir duruma yol açabilmektedir. Bu ise tüketiciler için daha fazla zarar ve daha fazla bir mağduriyet demektir. 29.09.2015             Kemal Ertuğrul ÖZTÜRK

SÖZ İZİ: Kredi itibar demektir, iyi kullanılmazsa yok olur. K.E.Ö.

 

http://www.milatgazetesi.com/37-ELEKTRONIK-TICARETTE-HIZMET-SAGLAYICILAR-/72972#.Vg5umvntmko

1480 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |