Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
14 Kasım 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.882.567

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
KENT TRAFİĞİ VE HAFİF RAYLI SİSTEMLER
KENT TRAFİĞİ VE HAFİF RAYLI SİSTEMLER

Şehir’lerin trafik sorunu çeşitli platformlarda tartışılır, çözüm önerileri, projelerin artı ve eksileri gözler önüne serilir, maliyetler hesaplanır ve bürokratik faaliyetler sonunda hayata geçirilir veya projeler iptal edilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yerel yönetimler bu konuda maliyetleri belirlerken; şehir halkının yaşam standartlarını ön planda tutmak zorundadırlar. Zira bir çok projeye yapılan çok büyük yatırımlar beraberinde başka sorunları da getiriyor ve insanları zor koşullarda yaşamaya sevk ediyorsa yapılan hizmetlerin değerleri de pek anlam kazanmayabiliyor.

Büyüyen Şehirlerin yerel yönetimlerinin hizmet alanlarının ufkunu genişletmesine, yeni ve kaliteli hizmet vermesini gerektirmektedir. Bir çok şehirde il ve Belediye meclislerinde konular ele alınırken geniş çözüm önerileri ve planlanan projeler geleceğe yönelik olmalıdır, gelecekte sıkıntı yaratan, içinden çıkılması zor olan problemleri de beraberinde getirecekse milyar dolarlık yatırımları da heba etmenin bir anlamı yoktur.

        Toplu taşımacılığın önceliklerinden olan Raylı Sitem ulaşım araçları insanların bireysel ulaşım alışkanlıklarından vazgeçirecek kalitede ve bir anlam ifade edecek modern sistemler içermelidir. Şehir planlamaları yapılırken Raylı ulaşım güzergahları çok iyi etüt edilmeli, karayolu trafiğinin vaz geçilmez alanlarını da imkansızlaştırmamalıdır, zira bir çok şehirde tramvay hatlarının şehir trafiğini felç ettiği, artan araç sayısını karşılayamayacak boyutlarda daralttığı da bilinmektedir.

        Güzergahların halkın ihtiyaçlarını karşılayabileceği mekanlara ulaşım kolaylığı getirmeli, aktarma ve bağlantı noktaları titizlikle belirlenmelidir. İnsanlar mevcut park sorunları yaşarken, park yerleri aramamalı, gerektiğinde şehir içi trafiğinde araç kullanımı yerine toplu taşıma araçları zorunlu kılınmalıdır.

        Son altı aydır yaşadığımız karantina günleri sonrasında toplu taşımaların tekrar çalışmasıyla EBB sinin her ne kadar izolasyon ve sosyal mesafe uyarı ilanlarının olmasına rağmen vatandaşların vurdum duymazlığını görmemezlikten gelip, tramvay ve otobüslerdeki gerekli önlem ve kuralların uygulanmasının denetlenmediği görülmektedir. Zaten trafiğin pik saatlerinde çok kalabalık olan hatların iptal edilen Otogar güzergahının kapatılmasıyla tamamen Korona’ ya davetiye çıkarması insanların sağlığını büyük ölçüde tehdit etmektedir.

        Verilen hizmetler planlı ve kaliteli olursa halk zaten tercihini en iyi şekilde yapacak, büyük şehirlerde yaşamanın güzellikleri anlam kazanacaktır, Hizmet vermiş olmak için değil, hizmete değer katmak için hizmet verilmelidir, bir takım siyasi polemikler yüzünden halk mağdur edilmemelidir.

       Umarım yerel yönetimler; hizmetleri hak edenlerin sözlerine kulak verir. Her yıl yapılan EURASİA RAİL Raylı sistemler fuarına  katılarak bu yönde çözümler üretmeleri, özel sektörün faaliyetleri Kamu sektörünün işbirliği ile yapılanmasını sağlarlar.

 

Yusuf SÜNBÜL

 Raylı Sistemler Bilirkişi/Uzman

Tüketiciyi Destekleme Derneği

Genel Merkez Onur Kurulu Üyesi


 

538 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |